Drzwiczki pieca czyli istotny element wykończenia

Drzwiczki pieca czyli istotny element wykończenia

Ostatnio coraz więcej osób buduje piece z kafli jako wyjątkowy element wykończenia wnętrz, ale też dodatkowe ogrzewanie w zimne miesiące. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Takie konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dawnymi czasami, zazwyczaj z pomieszczeniami starych kamienic. Ostatnimi czasy coraz częściej wracają one do łask. Takie piece stawiane są ze specjalnie stworzonych kafli i z pewnością część z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.

Poza tradycyjnymi piecami, wiele osób w ogrodach zleca budowę również wędzarnie, grille, a także piece do wypiekania pizzy i chleba. Tego typu zabudowa też może okazać się pięknym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o piękne elementy jak np. żeliwne zdobione drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni warto zlecić zdunowi. Jest to w miarę nietrudna budowa, mimo to warto wiedzieć jak muszą być poprowadzone kanały. 

Wędliny własnego wyrobu – wędzarnia

Wiele osób tęskni za tradycyjnym smakiem domowych wędlin. Niestety te produkowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Dlatego właśnie niezwykle powszechne stały się wędzarnie na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także pięknie się prezentować. Taka zabudowa na szczęście nie potrzebuje za dużo przestrzeni, dlatego może sobie na nią pozwolić prawie każdy posiadający choć trochę wolnego miejsca w ogródku. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim przeanalizować do czego dokładnie będziemy wykorzystywać piec? Inaczej buduje się wędzarnię do przyrządzania dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych jak np. świnie czy drób. Dlatego postawienie wędzarni warto zlecić zdunowi, który będzie umiał doradzić w najważniejszych kwestiach. Oczywiście pięknym uzupełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Drzwiczki mogą być z kratką, szybką albo całkowicie osłonięte. Także wybór w kwestii ozdób zależy tylko i wyłącznie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

Czy warto mieć własny piec chlebowy?

Mało co smakuje tak wyjątkowo jak osobiście upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i upieczony w przydomowym piecu chlebowym. Mając nieco przestrzeni w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa warto piec także placki, a nawet pizzę. Tak jak w przypadku wędzarni, również postawienie pieca chlebowego należy zlecić specjaliście, który ma doświadczenie i wie jak powinny być przeprowadzone komory. Oczywiście tego typu zabudowa może być zbudowana w wersji podstawowej, oraz rozbudowanej. Zależne jest to od finansów jakie posiadamy i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może być wyposażony w dwie pary osobnych komór. W takiej sytuacji można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku zależne jest to od naszej fantazji i gotówki jaką posiadamy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, skromne.

Budowa wędzarni, grilla, pieca chlebowego – czy się opłaca? 

Wędzarnia, piec do pieczenia, chleba czy grill – są to konstrukcje, które można wykonać samodzielnie używając projektów dostępnych w sieci. Jednakże warto zadać sobie pytanie – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam wiele lat,  nie pękał, a surowce były odporne na spore wahania temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dobrać nam właściwą konstrukcję do naszych wyobrażeń, ale również dobierze materiały z których taki piec powinien być wybudowany. Zazwyczaj takie piece robione są na specjalne zamówienie, transportowane na miejsce w częściach i następnie składane. Oczywiście koszt zależny jest od samej konstrukcji, i użytych materiałów. Następnym kosztem jest także transport, którego cena zależy od odległości. 

Powrót na górę